De enige twee vragen die we nooit meer moeten stellen. Nr 1. Word ik dik van…?

Home / Plezier in eten / De enige twee vragen die we nooit meer moeten stellen. Nr 1. Word ik dik van…?

Vraag nooit meer: “Word ik dik van….?

De vragen die je nooit meer mag of hoeft te stellen: “Word ik dik van…?” en “Is…slecht voor je?”. Even vooropgesteld: er bestaan geen domme vragen en, vragen stellen is belangrijk. Maar toch. Op deze vragen heeft niemand het echte antwoord en tegelijkertijd weet jij precies wat het antwoord is… In dit blog ga ik in op de eerste vraag.

 

Het is gewoon angst.

Echt waar, ik kan wel ontploffen als ik hem hoor. Dit is geen vraag! Het is een teken van angst. Ergens zijn we bang dat er producten zijn waarvan we op slag dik worden. Het is bovendien een uiting van verlangen. We hopen namelijk dat we één voedingsmiddel de schuld kunnen geven van het feit dat we met zijn allen steeds dikker worden.

Het onderwerp van de vraag varieert maar ze gaan meestal een beetje zo:

  • Word ik dik van brood?
  • Word ik dik van suiker?
  • Word ik dik van melk?
  • Word ik dik van bananen?
  • Word ik dik van frisdrank?

 

Niemand weet het en toch weet jij het wél.

Volgens mij zijn de enige die deze vraag stellen de mensen die ons graag willen doen geloven dat er een antwoord is. Of tenminste, dat hoop ik. Ik hoop namelijk echt dat er niemand denkt dat je écht dik wordt van brood. En dan bedoel ik, want zo lijkt de vraag, van ALLEEN maar brood. Of DOOR brood. En tegelijkertijd, sorry voor de verwarring, snapt toch iedereen dat je OOK dik kunt worden van brood als je er héél veel van eet!

 

Je wordt dik van appels.

In die zin, ja, zelfs van appels word je dik. Als je er maar genoeg van eet. Van alles kun je dus dik worden. Als je er maar genoeg van eet. Maar dat ik slechts theorie. Niemand eet alleen maar brood, alleen maar appels, of alleen maar friet. Iemand die dik is kan dit niet wijten aan één voedingsmiddel, ook al willen mensen je dat graag doen geloven. Dat zou het simpel maken. “Laat dat ene product weg en al je problemen zijn verdwenen.”

 

Je weet maar nooit?

Hier komen alle challenges vandaan, denk ik. “Als jij 60 dagen geen suiker eet dan ben je net zo adembenemend mooi en slank als ik”. Ja, waarom zou je niet een poging wagen, je weet immers maar nooit. JAWEL, je weet het wel! Jij weet best dat het zo niet werkt. Je zou willen dat de realiteit anders was maar dat is die niet!

 

De realiteit is als volgt:

Jouw gewicht is de uitkomst van je inname en je verbruik. Ja, ja, er zijn uitzondering maar slechts heeeel weinig mensen hebben medisch gezien een afwijkende stofwisseling. Voor de meesten van ons, en voor jou dus waarschijnlijk ook, geldt dat je gewoon goed moet kijken naar die balans tussen hoeveel je erin stopt en wat je nodig hebt. En dan kunnen we het best hebben over WAT je erin stopt maar vaak zit de winst al in HOEVEEL je erin stopt.

Verder: eet lekker gevarieerd, met mate, lekker veel groenten en fruit, noten en peulvruchten en dan hoef jij je helemaal niet druk te maken over dat ene product wat jou misschien dik zou maken. Dat is er namelijk niet.

Janneke van OLijf:

Bij OLijf gaat niemand op de weegschaal. Ik vertel je ook niet wat je moet doen. Dat is spannend en we zijn het niet gewend. In plaats daarvan help ik je om te ontdekken waar je behoefte aan hebt.

Je mag dus weer je eigen leider worden. Je gaat van WILLEN naar MOETEN en voelt dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Je wilt niet meer afvallen om jezelf de mate waard te GAAN vinden. Je vindt jezelf weer de moeite waard. Nu is het veel makkelijker om stappen te zetten! Nieuwsgierig? Kom dan eens kennismaken..

Delen is echt cool!
Email this to someone
email
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Related Posts